Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

«Ενδο-Οικογενειακή Βία κατά των Γυναικών: Πρώτη Πανελλαδική Επιδημιολογική Έρευνα» από το Κ.Ε.Θ.Ι. με επιστημονικούς υπευθύνους του έργου τους Καθ. Ιακ. Φαρσεδάκης, Επίκ. Καθ. Β. Αρτινοπούλου, συντονιστή έργου Μ.Χ. Παπαγιαννοπούλου και συγγραφική - ερευνητική ομάδα τους Α. Ζουλινάκη, Γ. Κατσίκη, Ε.Κ. Ξυδοπούλου, Στ. Παπαμιχαήλ. 
Στόχο της παρούσας επιδημιολογικής έρευνας αποτέλεσε η καταγραφή των περιστατικών της ενδο-οικογενειακής βίας στην ελληνική κοινωνία με θύμα τη γυναίκα και δράστη το σύζυγο/σύντροφό της, ώστε αφενός να εντοπιστούν οι παράμετροι εκείνες που ευνοούν στη δημιουργία και διαιώνιση των στερεοτύπων και αφετέρου να προταθεί κοινωνικός σχεδιασμός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενδο-οικογενειακή βία με θύματα γυναίκες. Η έρευνα καταδεικνύει ότι στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν περιστατικά σωματικής/σεξουαλικής βίας στην οικογένεια. Παράλληλα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν χαρακτηρίζουν βίαιη τη συμπεριφορά του συζύγου/συντρόφου τους. Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, παρουσιάζει ότι οι γυναίκες υφίστανται συγκεκριμένες µορφές βίας, τις οποίες, όµως, δεν αναγνωρίζουν ως βίαιη συμπεριφορά.
Συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι το 56% των γυναικών του δείγματος δέχονται µερικές φορές ή/και συχνά καταχρηστικές συμπεριφορές του συζύγου/συντρόφου τους, οι οποίες συνδέονται µε τη λεκτική ή/και την ψυχολογική βία. Σοβαρότερες µορφές βίας καταγράφονται για το 3,6% των γυναικών, οι οποίες αναφέρουν ότι µερικές φορές ή/και συχνά ο σύζυγος/σύντροφός τους τούς ασκεί σωµατική βία και για το 3,5%, το οποίο εξαναγκάζεται µερικές φορές ή/και συχνά σε σεξουαλική επαφή. Η πλειοψηφία των κακοποιημένων γυναικών ανέφεραν ότι υφίστανται βία οποιασδήποτε µορφής επί δέκα έτη και άνω. Το 28% των γυναικών που είχαν υποστεί βία σε παρελθοντικές σχέσεις, παραµένουν θύµατα βίας στην παρούσα σχέση τους. 
Η έρευνα διατίθεται σε PDF format και κάθε ενδιαφερόμενος/-η δύναται να την αναγνώσει ή να την τυπώσει αυτούσια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κ. Ματίνα Παπαγιαννοπούλου (e-mail: mpapayian@kethi.gr). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου