Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τα σημάδια της σεξουαλικής παρενόχλησης… στο γραφείο!
Μπορεί να σας περνά από το μυαλό ότι είστε «θύμα» σεξουαλικής παρενόχλησης… και αμέσως να δικαιολογείτε την κατάσταση, αλλά ίσως δεν πρόκειται για μια απλή παρεξήγηση. Εάν πείτε «ναι» στα παρακάτω σημάδια, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας…
  • Σας κοιτούν επίμονα και διαρκώς από πάνω μέχρι κάτω.
  • Πετούν υπονοούμενα ή προσβλητικές εκφράσεις για το γυναικείο φύλο.
  • Σας αγγίζουν χωρίς να το θέλετε, αρκετά συχνά.
  • Δεν δέχονται το «όχι» σε συνεχόμενες προτάσεις για σεξ ή για ραντεβού το βράδυ.
  • Σας εκβιάζουν, χρησιμοποιώντας το σεξ ως αντάλλαγμα σε μια χάρη.
  • Προχωρούν σε προσβολές και «κοροϊδίες» σεξουαλικής φύσεως.
  • Κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις  ή δηλώσεις σχετικά με την προσωπική σας ζωή.
  • Στέλνουν ερωτικά e-mail, sms ή οι εικόνες που έχουν σεξουαλικό χαρακτήρα.
Πώς αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειάΠώς να αντιμετωπίσετε την παρενόχληση στη δουλειά
Ειδοποιήστε αμέσως τον εργοδότη σας
Υποχρέωση του εργοδότη είναι να λάβει μέτρα για την προστασία σας, ειδικά όταν αυτή είναι σεξουαλικής φύσεως. Ενημερώστε το αφεντικό σας ότι έχετε πέσει θύμα παρενόχλησης και βάλτε στο τραπέζι όλα τα στοιχεία. Να έχετε στο μυαλό σας ότι εάν ο προϊστάμενος δεν πάρει σοβαρά το ζήτημα… μπορείτε να του κάνετε ακόμα και μήνυση!
Συζητήστε την «επίθεση» με ένα συνάδελφο ή φίλο
Αρχικά, πρέπει να ζητήσετε από το πρόσωπο που σας παρενοχλεί… να σταματήσει! Εάν όμως, ακολουθεί την ίδια συμπεριφορά, καλό είναι να πάρετε συμβουλές από συναδέλφους ή φίλους και να συζητήσετε το σκηνικό, ώστε να το αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ευκολία. Ίσως οι άλλοι να γνωρίζουν πώς να τον σταματήσουν.
Ψάξτε τα πάντα γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα
Κάθε εργαζόμενος έχει δικαιώματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολιτικές προστασίας απέναντι στη βία ή τη σεξουαλική παρενόχληση. Μπείτε στο ίντερνετ και καλέστε σε γραμμές υποστήριξης, ώστε να μάθετε τα πάντα γύρω από όσα δικαιούστε, αλλά και γύρω από το πώς θα αποκτήσετε τα απαραίτητες αποδείξεις.
Σημειώστε σε ένα ημερολόγιο κάθε ακατάλληλο σημάδι
Είναι σημαντικό να γράφετε σε ένα βιβλιαράκι κάθε λεπτομέρεια, σεξουαλικό σχόλιο, ακατάλληλο email ή γενικότερα κάθε σημάδι εκφοβισμού που βιώνετε από συνάδελφο. Έτσι, θα κρατάτε ένα αρχείο με κάθε λεπτομέρεια, με το χρονοδιάγραμμα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα.
Πώς αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειάΒρείτε άλλα θύματα και μάρτυρες στο γραφείο
Ίσως πριν από εσάς, να υπήρχε και άλλο θύμα στο γραφείο! Οι «δράστες» τις περισσότερες φορές ακολουθούν μικρές παραβάσεις που σιγά σιγά κλιμακώνονται. Διαπιστώστε, εάν άλλοι συνάδελφοι έχουν καταθέσει καταγγελίες στο παρελθόν και διασφαλίστε ότι οι συνάδελφοι θα υπογράψουν τις μαρτυρίες τους.
Κάντε καταγγελία για το «δράστη», χωρίς δεύτερες σκέψεις
Εάν το αφεντικό σας αρνείται να αναλάβει δράση, κατευθυνθείτε σε ένα δικηγόρο και κάντε καταγγελία, όχι μόνο στο «δράστη» αλλά και την εταιρεία. Μπορείτε να διεκδικήσετε, είτε χρηματική αποζημίωση, είτε την απόλυση του από το γραφείο. Προσοχή όμως! Αναζητήστε ένα δικηγόρο που να ειδικεύεται σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου