Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Κροατία: Μία στις τρεις γυναίκες υφίσταται οικονομική κακοποίηση.                                  Μία στις τρεις γυναίκες στην Κροατία (ποσοστό 29%) που ζει σε στενή σχέση με το σύντροφό της, έχει βιώσει οικονομική βία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερνι Λιστ" του Ζάγκρεμπ.

Το 17%, δηλαδή μία στις έξι γυναίκες, έχει υποστεί από τον σύντροφο με τον οποίο ζει οικονομική κακοποίηση που συνδέεται με την εργασία της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας με αντικείμενο την οικονομική βία, που διεξήχθη σε ολόκληρη την Κροατία.
Σε ποσοστό 15,4%, οι σύντροφοι εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες ξοδεύουν τα χρήματά τους και σε ποσοστό 13,5% οι γυναίκες οδηγούνται στην κατάσταση να λένε ψέματα για την τιμή προϊόντων που έχουν αγοράσει.

Σύμφωνα με την έρευνα, που ήταν ιδέα της επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης "B.a.B.e.", Σάνια Σάρναβκα, η οποία συνεργάστηκε με την κοινωνιολόγο της Φιλοσοφικής Σχολής του Ζάγκρεμπ, Ξένια Κλάσνιτς, το 13,1% των γυναικών έχουν αναγκαστεί να κρύψουν από το σύντροφό τους κάτι που αγόρασαν.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ακόμη ότι το 13,4% των ανδρών έχει πάρει τα χρήματα της συντρόφου του ή τα κοινά τους χρήματα. Επιπλέον το 10,6% των ανδρών έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις για επένδυση ή δαπάνη των χρημάτων της συντρόφου του ή των κοινών χρημάτων.

Σε ποσοστό 8,4% οι γυναίκες έφθασαν σε κατάσταση να μην έχουν χρήματα για τις βασικές ζωτικές ανάγκες, όπως τροφή και ρουχισμό και τα στοιχεία για την κατάσταση του κοινού λογαριασμού έχουν κρύψει οι άνδρες σύντροφοι σε ποσοστό 7,3%.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι σε τέτοιες σχέσεις εκτός από την οικονομική βία το 22,6% των γυναικών έχει υποστεί τουλάχιστον μία φορά και φυσική βία.

Η πλειοψηφία των γυναικών που είναι σε σχέσεις με βία δεν αναγνωρίζουν την οικονομική βία και εκείνες που την εντοπίζουν δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή επιθυμούν μόνο να σταματήσει ο σύντροφός τους να ασκεί σωματική βία σε βάρος τους. Στις σχέσεις αυτές παραμένουν ακριβώς επειδή εξαρτώνται οικονομικά από το σύντροφό τους.

Το 87% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα μεγαλώνουν τα παιδιά μαζί με το σύντροφό τους, το 38% ζουν σε ακίνητο που ανήκει στο σύντροφο, το 21% σε ακίνητο που είναι κοινής ιδιοκτησίας και το 11% ζουν σε δικής τους ιδιοκτησίας ακίνητο.
Η οικονομική κακοποίηση στην Κροατία έχει αναγνωριστεί με νόμο ως βία, τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63817117 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου