Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Θύμα κακοποίησης μία στις τρεις έφηβες στη Λατινική Αμερική

Θύμα κακοποίησης μία στις τρεις έφηβες στη Λατινική Αμερική
Έως και το ένα τρίτο των έφηβων κοριτσιών ηλικίας από 15 έως 19 ετών υποστεί κακοποίηση στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών, Plan.
«Ανάλογα με τη χώρα, ένα ποσοστό μεταξύ του 19% και του 37% των νεαρών κοριτσιών ηλικίας από 15 ως 19 ετών έχει πέσει θύμα σωματικής και σεξουαλικής βίας στη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Ρόλαντ Άνγκερερ, περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης για τη Λατινική Αμερική.
Σύμφωνα με τον Άνγκερερ, το αυξημένο ποσοστό οφείλεται κυρίως στην κυρίαρχη στη Λατινική Αμερική αντίληψη σχετικά με την ανωτερότητα των ανδρών έναντι των γυναικών.
«Πρέπει να ξεπεραστούν αυτά τα στερεότυπα», σημειώνει και επισημαίνει ότι, εξαιτίας της φτώχειας πολλές νέες μένουν έγκυες ή οδηγούνται στην πορνεία.
Επιπλέον η έλλειψη χρημάτων οδηγεί πολλές οικογένειες στο να επιλέγουν να στείλουν στο σχολείο τα αγόρια εις βάρος των κοριτσιών που επιφορτίζονται με τις οικιακές εργασίες.
Όπως αναφέρει η Plan, σε κάποιες αγροτικές περιοχές της Γουατεμάλας ή της Βολιβίας έως και το 35% των κοριτσιών δεν πηγαίνουν σχολείο.
Ο Άνγκερερ υπογράμμισε επίσης ότι «παρατηρείται μια αύξηση» του αριθμού των σεξουαλικών επιθέσεων και των κυήσεων, γεγονότα που απομακρύνουν τα κορίτσια από το σχολείο και επεσήμανε ότι σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής το 20% με 22% των κοριτσιών μικρότερων των 18 ετών έχουν μείνει έγκυες ή έχουν ήδη παιδιά.
Το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε όλο και μικρότερης ηλικίας κορίτσια, κάποια από τα οποία ήταν μόλις 12 ή 13 ετών. Σε κάποιες αγροτικές περιοχές της Νικαράγουας ή του Σαλβαδόρ το ποσοστό φτάνει έως και το 62%, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι ανύπαρκτη ή δεν διδάσκεται σωστά».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου