Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΦΙΛΗ

Κάποιες από τις γυναίκες που βιώνουν την κακοποίηση πολλές φορές δεν συνειδητοποιούν ότι οι ίδιες είναι θύματα βίας (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της ψυχολογικής, λεκτικής και συναισθηματικής βίας) ή σε άλλες περιπτώσεις δεν το παραδέχονται ούτε στον εαυτό τους αλλά ούτε και στους άλλους.
Εάν λοιπόν είστε κοντά συναισθηματικά με μία γυναίκα που βιώνει την κακοποίηση, μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω για να την βοηθήσετε. Καταρχήν, ξεκινήστε μία συζήτηση στην οποία θα ρωτήσετε τα εξής:
  • Σε κάνει ο σύντροφός/σύζυγός σου να φοβάσαι ή να νιώθεις ότι βρίσκεσαι υπό τον έλεγχό του;
  • Τι συμβαίνει όταν διαφωνείτε μεταξύ σας;
  • Σε υποτιμά, σε απειλεί ή ασκεί βία επάνω σου;
Συχνά, μπορεί κατά την διάρκεια μίας τέτοιας συζήτησης να μην απαντήσει ειλικρινά σε τίποτα από τα παραπάνω. Άλλα σημάδια που θα έπρεπε να σας κινούν τις υποψίες είναι η κατάχρηση αλκοόλ, φαρμάκων και τα σημάδια κατάθλιψης. Ακόμη, μπορεί η φίλη σας να παρουσιάζεται αρκετές φορές ως ένα άτομο επιρρεπές στα ατυχήματα που την κάνουν να παίρνει άδεια συχνά από την δουλειά ή να εμφανίζει περίεργα σημάδια στο πρόσωπο και το σώμα της.
Τι μπορείς να κάνεις για να την βοηθήσεις;
  • Το πιο σημαντικό είναι να μην την κρίνεις ούτε να την κατακρίνεις, καθώς μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν μία γυναίκα στο να υπομένει την κακοποίηση. Μην της ζητάς επίμονα να αναφερθεί σε λεπτομέρειες καθώς αυτό χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό από ειδικούς και δώσε της απλόχερα τη συμπαράσταση που χρειάζεται από εσένα
  • Δώσε της το τηλέφωνο του Κέντρου ή την ιστοσελίδα και προέτρεψε την να ζητήσει βοήθεια τονίζοντας την ανωνυμία βάσει της οποίας λειτουργεί το Καταφύγιο Γυναίκας
  • Πες της ότι ανησυχείς και φοβάσαι για την ίδια και τα παιδιά της (εάν υπάρχουν)
  • Αν έχεις την δυνατότητα δώσε της κλειδιά από το χώρο σου και προέτρεψε την να ετοιμάσει μία τσάντα έκτακτης ανάγκης την οποία μπορεί να αφήσει στο σπίτι ή το γραφείο σου.
  • Να είσαι εκεί όταν σε χρειάζεται, ενθάρρυνέ την να κάνει τις επιλογές που θεωρεί καλύτερες για τον εαυτό της και σεβάσου τες.
  • Βοήθησε εάν είναι αναγκαίο με την φροντίδα των παιδιών, τη μεταφορά, την φιλοξενία, με το δανεισμό χρημάτων αλλά για κανένα λόγο. ΜΗΝ ΘΕΤΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
 
Στέλλα Καραπά
Επιστημονική Υπέυθυνη
Ψυχολόγος, MSc, Υποψήφια Δρ. του ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου