Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ActionAid: Για ένα κόσμο χωρίς ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων

Στις 8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Όμως, 140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν ακρωτηριασμένες καθώς έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή. Σχεδόν όλες την υπέστησαν όσο ήταν ακόμη ανήλικες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Κάθε μέρα 6.000 κορίτσια κινδυνεύουν να ακρωτηριαστούν.



Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι πιο διαδεδομένος στην Αφρική, όπου υπολογίζεται ότι 92 εκατομμύρια κορίτσια πάνω των 10 ετών τον έχουν υποστεί. Υπολογίζεται ότι το 82% των ακρωτηριασμών πραγματοποιείται από παραδοσιακούς κλειτοριδοκτόμους, που συνήθως έχουν πολύ σημαντική θέση στην κοινότητά τους. Τις περισσότερες φορές τα ίδια βρώμικα μαχαίρια ή ψαλίδια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα χρησιμοποιούν σε πολλά κορίτσια. Μόλις ένα 18% πραγματοποιείται από ιατρικό προσωπικό.
Οι χώρες με περισσότερο από το 90% των γυναικών και κοριτσιών να έχουν υποστεί ακρωτηριασμό είναι η Αίγυπτος (91%), το Τζιμπουτί (93%), η Γουινέα (96%) και η Σομαλία (98%). Η πρακτική χάνεται στα βάθη των αιώνων και δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θρησκεία, καθώς τόσο μουσουλμάνοι, όσο και χριστιανοί και ανιμιστές την εφαρμόζουν.
Η ActionAid δουλεύει συστηματικά σε 5 χώρες της Αφρικής (Κένυα, Αιθιοπία, Σενεγάλη, Γκάνα, Λιβερία) με προγράμματα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, σε περιοχές όπου ο ακρωτηριασμός είναι πολύ διαδεδομένος.
Εκεί, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι στενά συνυφασμένος με πολύ παραδοσιακές κοινωνίες, όπου η θέση της γυναίκας είναι σε κάθε έκφανση της ζωής της υποδεέστερη. Η θέση της είναι να υπηρετεί τις ανάγκες του συζύγου της. Τα κορίτσια ακρωτηριάζονται για να ελεγχθεί η σεξουαλικότητά τους. Όσες είναι ακρωτηριασμένες θεωρούνται «όμορφες», «καθαρές», «αγνές». Ανάλογα με την περιοχή, οι ηλικίες που τα κορίτσια «κόβονται» ξεκινούν από βρέφη μέχρι 20 ετών.
Σε όλες τις περιοχές όπου δρα η ActionAid, ο αναλφαβητισμός είναι υψηλός και οι παλιές παραδόσεις διατηρούνται πιστά. Ο ακρωτηριασμός αποτελεί τελετή ενηλικίωσης και γίνεται για το καλό του κοριτσιού. Δεν συνδέεται με κάτι το αρνητικό και δεν είναι τιμωρία. Ο φρικτός πόνος, ο πιθανός θάνατος, η σηψαιμία, οι μολύνσεις, η χρόνια κατακράτηση ή ακράτεια ούρων, η υπογονιμότητα και οι επιπλοκές κατά τη γέννα που αυξάνουν το ποσοστό των θανάτων στα νεογέννητα δεν συνδέονται, στα μάτια της κοινότητας, με την πρακτική αυτή.
Όμως, παρά τις βαθιές τους ρίζες, οι πεποιθήσεις αυτές μπορούν να αλλάξουν. Σε όλες τις περιοχές δράσης μας, οι νεώτερες γυναίκες και τα κορίτσια δεν υποστηρίζουν το έθιμο τόσο συντριπτικά. Στην Αιθιοπία, χωριά ολόκληρα αποφάσισαν να τον αντικαταστήσουν με εναλλακτικές τελετές ενηλικίωσης που δεν πονούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο τα κορίτσια. Στην Κένυα, η ActionAid έφτιαξε καταφύγια για κορίτσια που δεν θέλουν να τον υποστούν ή που δεν θέλουν να παντρευτούν στα 13, αλλά να συνεχίσουν το σχολείο. Στην Γκάνα και την Κένυα, γίνεται εκπαίδευση στα σχολεία όπου τα κορίτσια καταλαβαίνουν ότι έχουν επιλογές. Στη Λιβερία, η ActionAid ενημερώνει και μέσω του ραδιοφώνου.
Γυναίκες και κορίτσια μαθαίνουν ότι έχουν τελικά επιλογή και ότι μπορούν να πουν «όχι». Αυτές οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στο νέο ντοκιμαντέρ «Excision» που γυρίστηκε στην Κένυα τον Ιανουάριο, στην απομακρυσμένη περιοχή των Ποκότ, μια περιοχή όπου μετά την παρέμβαση της ActionAid το ποσοστό των κοριτσιών που υφίστανται τον ακρωτηριασμό έχει μειωθεί κατά 20% τα τελευταία 4 χρόνια.
Μέσα σε ένα από τα πιο αρχετυπικά τοπία της Αφρικής, οι πανέμορφες εικόνες εναλλάσσονται με τις σκληρές μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών που ζουν ακρωτηριασμένες. Γυναίκες γενναίες που τολμούν να μιλήσουν, να αμφισβητήσουν το άδικο και να ονειρευτούν ένα κόσμο με λιγότερο πόνο.
Πρώτη προβολή:
Τετάρτη 13 Μαρτίου, ώρα 8.00 μ.μ.
Κινηματογράφος ODEON ΟΠΕΡΑ, Ακαδημίας 57, Αθήνα.
Εισιτήριο: 6 ευρώ. Όλα τα έσοδα θα στηρίξουν τη δράση της ActionAid για τις γυναίκες. Τα εισιτήρια διατίθενται από τα ταμεία του κινηματογράφου. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτη Βίκυ Βελλοπούλου.
Πηγή: ΔΤ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_mel2_1_13/03/2013_487509 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου