Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013



      Συχνό φαινόμενο παρατηρείται η βία  έναντι των γυναικών η οποία εκδηλώνεται ως  φυσική,σεξουαλική, ψυχολογική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλη μορφή κακοποίησης. Η βία δεν έχει οικονομικό υπόβαθρο, παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλον η βία παραμένει βία και ο τρόπος εκφρασής της παίζει μικρό ρόλο. Δράστης της βίας μπορεί να είναι από τον σύζυγο των γυναικών μέχρι και το ίδιο το κράτος. Πολλές φορές  το κράτος επιδοκιμάζει  και επισκιάζει αυτά τα εγκλήματα. Για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο χρειάζονται νέοι νόμοι. Η 25 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την παρότρυνση των κακοποιημένων γυναικών  για βοήθεια.

     Αναλυτικότερα, τα είδη της κακοποίησης είναι τα εξής:
  • σωματική κακοποίηση
  • σεξουαλική κακοποίηση
  • ψυχολογική κακοποίηση
  • οικονομική κακοποίηση
  • αιμομικτικός βιασμός 
  • ομαδικός βιασμός 
  • εξαναγκασμός σε ασέλγεια
  • σεξουαλικός εκβιασμός σε χώρο εργασίας
  • ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων
  • ενδοοικογενειακή κακοποίηση
    
    Σωματική κακοποίση

    Η μορφή της σωματικής κακοποίησης είναι η πιο φανερή και από τις πιο συνηθισμένες. Από την φύση τους οι άντρες είναι  ενδυνάμει πιο δυνατοί σωματικά συγκριτικά με τις γυναίκες, ακόμα και αν κάποιες από αυτές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αυτοάμυνας είναι σε μειονεκτικότερη θέση. Στις μεγαλύτερες σωματικές κακοποιήσεις συμπεριλαμβάνονται τα χαστούκια στο πρόσωπο, γροθιές, κλωτσιές, μπουνιές, σπρώξιμο, φράξιμο της αναπνοής μέχρι λυποθιμίας, πέταγμα διάφορων αντικειμένων είτε αιχμηρών είτε όχι, καψίματα από σίδερο, τσιγάρα ή από διάφορα σκεύη με θερμότητα. Επίσης συγκαταλέγονται μαχαιρώματα, ακρωτηριασμοί γεννητικών οργάνων και βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις. Σίγουρα αυτή η μορφή είναι η πιο επικίνδυνη. Τέλος παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών έχει υποστεί έστω και μία φορά στη ζωή τους σωματική κακοποίηση είτε σε πιο ελαφριά  είτε σε πιο βαριά μορφή.



 Σεξουαλική κακοποίηση

   Κοινό  γνώρισμα των σεξουαλικών κακοποιημένων γυναικών είναι οι λίγες γνώσεις για την φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά πριν γνωρίσουν τους άντρες τους. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες που θεωρούν απαγορευμένη τη συζήτηση για τη σεξουαλική επαφή. Η κακοποίηση  αυτή περιλαμβάνει κρούσματα από ηδονοβλεψίες, κρούσματα από επιδειξιμανείς, βιασμούς, αισχρά τηλεφωνήματα, σεξουαλικά
πειράγματα στο δρόμο, αποπλανήσεις και βιασμοί από πρόσωπα που έχουν κοινωνικά επαγγέλματα.Η σεξουαλική ζήλια είναι πάντα παρούσα στις σχέσεις κακοποίησης. Ο δράστης κατηγορεί συνέχεια τη γυναίκα του για σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άντρες. Συνήθως όταν κάποιος φέρεται καλά στην κακοποιημένη γυναίκα γίνεται στόχος της
σεξουαλικής ζηλοτυπίας του δράστη ανεξαρτήτως φύλλου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυτοεξορία που επιβάλλει το ίδιο το άτομο στον εαυτό του. Οι γυναίκες αυτές κατηγορούνται από τον περίγυρο για την προκλητική τους εμφάνιση και είναι ένας κύριος λόγος για την κακοποίηση τους.



   
  Ψυχολογική κακοποίηση

    Εξίσου οδυνηρή με τις άλλες δυο μορφές κακοποίησης που προαναφέρθηκαν είναι και η ψυχολογική.Παραδείγματα αποτελούν οι απειλές και οι εκβιασμοί, αναζητείται ο πλήρης έλεγχος και η στέρηση του προσωπικού ελεύθερου χρόνου του γυναικείου φύλλου. Ο εκάστοτε σύντροφος υποτιμά την αξιοπρέπεια της με τον εξευτιλισμό και της δημιουργεί αισθήματα ανικανότητας σε διάφορα θέματα. Στη συνέχεια, προσπαθεί να την απομονώσει από συγγενείς και φίλους. Ακόμα η επέμβαση στην σφαίρα του ατόμου όπως τηλεφωνικός έλεγχος, αιφνιδιαστικές εμφανίσεις, άνοιγμα ημερολογίων,έλεγχος προσωπικών ηλεκτρονικών μέσων όλα αυτά συντελούν σε μορφή κακοποίησης. Εν τέλει η σωματική επαφή με άλλη γυναίκα και η αδιαφορία είναι σοβαρές μορφές ψυχολογικής κακοποίησης.



    Οικονομική κακοποίηση

       Ο άντρας προσπαθεί να έχει οικονομικά εξαρτημένη την γυναίκα του ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχό της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τον εγκαταλείψει. Ο θήτης έχει τον απόλυτο έλεγχο εσόδων και εξόδων, αφαιρεί το δικαίωμα από το θύμα να διαχειρίζεται τον μισθό ή τα έσοδα του νοικοκυριού. Δύσκολα την αφήνει να εργαστεί ώστε να χάσει κάθε δυναμή της.


  Αιμομικτικός βιασμός

    Η αιμομιξία είναι ένα έγκλημα το οποίο σπάνια αποκαλύπτεται, κρατείται ερμητικά
κλειστό στα τείχη της οικογένειας και τις περισσότερες φορές είναι ένα μυστικό που
το μοιράζεται μόνο το αιμομικτικό ζευγάρι. Τις περισσότερες φορές αναφέρεται από
τρίτα προς το έγκλημα πρόσωπα ή αποκαλύπτεται με τυχαίο και έμμεσο τρόπο
. Προσβάλλονται δύο έννομα αγαθά η γενετήσια ελευθερία και η οικογένεια. Σύνηθες φαινόμενο είναι με δράστη το πατέρα και θύμα το μικρό ανήλικο παιδί του. Το παιδί στην αρχή αντιδρά αλλά στη πάροδο του χρόνου αποσιωπεί και πολλές φορές το θεωρεί αναμενόμενο. Δεν το εκμυστηρεύεται ούτε στην ίδια τη μητέρα του γιατί νιώθει ντροπή και φόβο. Σε περιπτώσεις που λάβουν χώρα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, το
μυστικό προστατεύεται ευλαβικά, δημοσιοποιείται παρορμητικά και μόνο σε
καταστάσεις έντονων ενδοοικογενειακών κρίσεων.Οι μητέρες θυμάτων σπάνια αναφέρουν το έγκλημα της αιμομιξίας στην αστυνομία. Πολλές μητέρες αρνούνται να πιστέψουν την κόρη τους και απορρίπτουν τη μαρτυρία ως ψεύτικη και ως προϊόν της φαντασίας της.Έχει αποδειχθεί ότι η πατρική αιμομιξία συνήθως τερματίζει όταν η κόρη εκμυστηρεύεται το γεγονός σε κάποιο άτομο έξω από το σπίτι, το οποίο με τη σειρά του αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία.
Η αστυνομία φτάνει σε σημείο να επέμβει μετά από αλεπάλληλες διαδικασίες και έρευνες. Είναι αξιοσημείωτο το φαινόμενο της καταγγελίας από τον κοινωνικό περίγυρο και σπάνια από την ίδια την οικογένεια. Υπάρχουν συμβάντα που αποδεικνύουν το αποτρόπαιο έγκλημα (λχ. η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ενός ανήλικου κοριτσιού από το μείασμα- πατέρα). Πολλές φορές τα παιδιά διαμορφώνουν μια ψυχολογική διαταραγμένη προσωπικότητα. 



   Ομαδικός βιασμός 

     Ο ομαδικός βιασμός δεν έχει μεγάλες διαφορές με τον απλό βιασμό. Η διαφορά συγκαταλέγεται στην πλειοψηφία των ατόμων. Ο βιασμός αυτός δεν έχει όριο ηλικιών. Πρόσφατα κρούσματα που αναστάτωσαν την κοινή γνώμη είναι εμφανή το τελευταίο διάστημα ειδικότερα στις μεγαλουπόλεις σε οικοτροφεία, πανεπιστήμια, σχολεία.


  Εξαναγκασμός σε ασέλγεια
 Είναι η μορφή του βιασμού κατά την οποία μια γυναίκα με την βία ή την απειλή
σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζεται σε συνουσία από άνδρα ή σε ανοχή
ασελγούς πράξης.( http://pacific.jour.auth.gr/emmeis/?p=1620
 )


  Σεξουαλικός εξαναγκασμός στον εργασιακό χώρο

 Στον χώρο εργασίας η αξιοπρέπεια μιάς γυναίκας θίγεται με πολλούς τρόπους. Ο σεβασμός εκλείπει κυρίως από προισταμένους της. Οι προσβολές που δέχεται πνίγονται μέσα στη σιωπή της είτε από φόβο μη χάσει τη δουλειά της, είτε από ντροπή. Οι προσβολές μπορεί να πάρουν τη μορφή της παρενόχλησης της ανεπιθύμητης οικειότητας, της λεκτικής προσβολής, της χειροδικίας και να φτάσουν έως τον σεξουαλικό εκβιασμό. 
 Όσες γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να αντισταθούν και να αντιδράσουν,έρχονται αντιμέτωπες με την απόλυση, μετάθεση ή τη μη προαγωγής τους. Έχει επιπτώσεις εκτός από τη ποιότητα της δουλειάς της και στη ψυχική της υγεία. Η σιωπηλή παραίτηση της λόγω φόβου κυρώσεων εξουδετερώνει όλη τη νομοθεσία για την ισότητα στις εργασιακές σχέσεις.

  Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων

 Ο ακρωτηριασμός και η αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια παραδοσιακή πρακτική που πιστεύεται πως τονίζει την ομορφιά ενός κοριτσιού, την τιμή, την ευκολία να βρει γαμπρό, την κοινωνική θέση και την αγνότητα. Οι γονείς ενθαρρύνουν αυτό το έθιμο για να προστατεύσουν την τιμή της οικογένειας και το καλύτερο συμφέρον της κοπέλας. ( http://www.unicef.gr/oldpress/2005/dt4605.php )


  Ενδοοικογενειακή βία

  Η ερμηνεία του όρου ενδοοικογενειακή βία προκαλεί διαφωνίες μεταξύ ειδικών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χρήση της λέξης «οικογένεια» είναι πολύ περιοριστική και πρέπει να αντικατασταθεί με τον όρο «διαπροσωπική σχέση». Είναι κάθε δράση ή συμπεριφορά ατόμων, η οποία έχειως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς μελών της οικογένειας. Ο σοβαρός τραυματισμός μπορεί να περιλαμβάνει όσους ζούν μαζί ή είναι παντρεμένοι, και μπορεί να περιλαμβάνει σωματική ή συναισθηματική βλάβη, καταπάτηση των δικαιωμάτων των μελών της οικογένειας που υπόκεινται τη βία. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων της ενδοικογενειακής βίας είναι γυναίκες.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΛΕΝΗ/ΣΠΥΡΙΔΩΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ/ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΕΛΛΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου