Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σεξουαλική κακοποίηση και βία για μία στις τρεις γυναίκες

Η σωματική και η σεξουαλική βία πέραν του ποινικού της σκέλους αποτελεί και μείζον πρόβλημα για την παγκόσμια Δημόσια Υγεία, το οποίο απειλεί σήμερα το ένα τρίτο του γυναικείου πληθυσμού, δείχνει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σεξουαλική κακοποίηση και βία για μία στις τρεις γυναίκες
Η έκθεση που συντάχθηκε σε συνεργασία με τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Φαρμακευτικής, καθώς και το Νοτιοαφρικανικό Συμβούλιο Φαρμακευτικής Ερευνας, δείχνει ότι περίπου το 35% των γυναικών του πλανήτη θα υποστεί βία ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, είτε από τον ερωτικό σύντροφο είτε από κάποιον τρίτο.
Ειδικά εντός της ερωτικής σχέσης ή/και του γάμου, το ποσοστό των γυναικών που θα πέσει θύμα του άντρα φτάνει το 30%, όπως αναφέρει η ίδια έρευνα.
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας συνοπτικά:
  • Φόνοι και τραυματισμοί: 38% των γυναικών που δολοφονούνται έπεσαν θύμα του εραστή/συζύγου τους, ενώ το 42% όσων έπεσαν θύματα βίας από σύντροφο υπέστησαν τραυματισμό.
  • Κατάθλιψη: Διπλάσιες είναι οι πιθανότητες ψυχικών διαταραχών, με κυριότερη την κατάθλιψη, για γυναίκες που υφίστανται βία από τον σύντροφό τους, σε σχέση με αυτές που δεν ήταν θύματα αντίστοιχης συμπεριφοράς.
  • Αλκοολισμός: Διπλάσιες είναι οι πιθανότητες κατάχρησης αλκοόλ από γυναίκες που υφίστανται βία από το σύντροφό τους.
  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Η βία ή/και η σεξουαλική βία αυξάνει κατά 1,5 φορές την πιθανότητα τα θύματα να νοσήσουν από ασθένειες όπως η σύφιλη, τα χλαμύδια ή η βλεννόροια. Το ίδιο ισχύει για το AIDS σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική.
  • Ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες/εκτρώσεις: Η βία κατά γυναικών από συντρόφους ή τρίτους συνδέεται με τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Διπλάσια είναι για τα θύματα βίας και σεξουαλικής βίας η πιθανότητα να καταφύγουν σε έκτρωση.
  • Λιποβαρή μωρά: Οι γυναίκες που υφίστανται βία από το σύντροφό τους σε ποσοστό 16% γεννούν μωρά με χαμηλότερο του φυσιολογικού βάρους.
  • Βία από τρίτους: το 7,2% των γυναικών παγκοσμίως έχει αναφέρει ότι έπεσε θύμα βίας από κάποιον με τον οποίο δεν σχετίζεται ερωτικά. Τα θύματα αυτά είναι 2,3 φορές πιθανότερο να έχουν πρόβλημα αλκοολισμού και 2,6 φορές πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη ή κρίσεις άγχους. Οι τιμές αυτές είναι ελαφρά υψηλότερες σε σχέση με τις γυναίκες που έπεσαν θύματα των συντρόφων τους.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63846486 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου